lauantai 24. huhtikuuta 2010

ITK 2010


Kuopion klassillinen lukio teki ensiesiintymisen torilla ja kokemukset kahdesta päivästä olivat varovaisen positiiviset. Kävijöitä osastollamme olisi toki voinut olla enemmänkin, mutta toisaalta ne vierailijat jotka kävivät, olivat sitäkin kiinnostuneempia etäopetusratkaisustamme. Klassikan virtuaaliluokan uusi opetuspöytä sai kiitosta selkeydestä ja sen monipuolisuudesta videoratkaisuissaan.Opettajanpöytä oli rakennettu valmiiksi paketiksi rullattavaksi luokkaan. Erityisesti erillisjohdottamista ei tarvita lähes ollenkaan. Ainoastaan videoprojektori ja mahdolliset lisäkamerat luokkatilassa tarvitsevat signaalijohdon.Nyt julkaistu uusi virtuaaliluokan opetuspöytä mahdollistaa lähes kaikkien av-laitteiden integroinnin opetustallenteisiin ja etäopettamiseen. Jää nähtäväksi onko ratkaisu edellä aikaansa vai alkaako se elämään jo nyt vahvaa nousukautta. Kesään mennessä virtuaalitiloja on asennettu kiinteänä asennuksena luokkahuoneisiin 110 kappaletta. Kiinteän luokan asennus kestää reilun 12 tuntia, mutta nyt julkaistu virtuaaliluokan opettajanpöytä saadaan luokassa käyttökuntoon tunnissa.

Nopeutta lisää myös uusi SABRON ohjelmisto (SAVE-BROADCAST-ONLINE), joka helpottaa opettajan videotuotannon aloittamista ja julkaisua. Lisäksi siirtyminen FLASH H264 formaattiin mahdollistaa kevyemmän videovirran internetissä ja myös mobiililaitteella opetustallenteen seuraamisen.Suurimpia kysymyksiä viimeisen neljän vuoden aikana ovat olleet tekijänoikeuskysymykset oppituntitallenteissa. ITK seminaarissa Kopioston tarkastaja Juha Kallanranta valotti jo neuvottelujen loppusuoralla olevaa peruskoulun ja lukion videotallentamisen tekijänoikeuslupaa. Lupa tulee helpottamaan suuresti niitä ongelmia, joita formaatin muuttaminen opetusmateriaalin osalta on vuosikymmeniä estänyt. Jäämme odottamaan sopimuksen julkistamista ja myöskin odotetun maksajan avausta eli opetusministeriötä. Pääsemmekö vihdoin ampaisemaan maailman kärkeen aidosti opetusalan monimediaisuudessa? Vaarana on, että maksajiksi jäävät koulutuksen järjestäjät ja oppilaitokset, joka taas asettaa oppijan eriarvoiseen asemaan eripuolilla Suomea.

Kiitän henkilökohtaisesti kaikkia yhteistyötahoja joidenka kanssa ja teidän ansiosta olen saanut työskennellä viimeisen 10 vuoden aikana koulutuksen kehittämisen näköalapaikalla. Jään vuorotteluvapaalle yhdeksi lukuvuodeksi ja palaan ehkäpä uusia ajatuksia rikkaampana syksyllä 2011 töihin.

Hyvää loppukevättä ja tarmoa kouluvuoden päättämiseen.

Yhteistyöterveisin, Jukka

Ei kommentteja: